Nu kan det bli skatt på rederiarvet

Skatteverket ska nu utreda om arvet på elva miljoner kronor efter den mutmisstänkte chefstjänstemannen vid Rederi AB Gotland ska efterbeskattas.

Även om pengarna inte anses vara mutor, utan rederirabatter, så kan pengarna betraktas som inkomster som undanhållits skatt. Det kan även bli fråga om förmögenhetsskatt.

Nu inleds alltså efterspelet i den fleråriga rättsprocess som pågått sedan chefstjänstemannen greps på sitt kontor i Visby i maj 2003. Då hade en polisutredning visat att mannen tagit emot miljonbelopp som satts in på hans personliga konto i Schweiz.

Mannen själv erkände i Gotlands tingsrätt att han tagit emot elva miljoner i samband med att Rederi AB Gotland byggde sina två färjor i Kina. Totalt ska han ha fått 20 miljoner kronor från olika företag.

Men kort efter sitt erkännade tog mannen sitt liv i häktet. Frågan om vem som har rätt till pengarna prövades sedan i Gotlands tingsrätt som ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att det handlade om mutor, utan kunde ses som så kallade rederirabatter.

Hovrätten gick sedan på samma linje. Målet drevs vidare av chefsåklagaren som ville få fallet prövat i högsta domstolen, men riksåklagaren sa nej och därmed avslutades den rättsliga processen.

Men när det gäller själva pengarna är processen alltså inte klar. Eftersom chefstjänstemannen aldrig betalade någon skatt för de många miljonerna han tog emot så kan de istället komma att efterbeskattas.

Det blir nu skatteverket på Gotland som ska ta itu med det hela och backa till den dag då allt började med att mannens oredovisade inkomster uppdagades, inkomster som idag alltså kallas för rederirabatter. Förutom själva efterbeskattningen kan det också bli fråga om att betala förmögenhetsskatt på arvet.

Exakt vilka belopp som det kan handla om är osäkert, säger skatteverket som nu ska kontrollera alla uppgifter med polis och åklagare. Ett beslut kan vara klart tidigast i februari, meddelar skatteverket.