Rikstrafiken ångrar sig om regler

För att ingen ska kunna konkurrera med det rederi som just då sköter gotlandstrafiken har Rikstrafiken bett regeringen ändra reglerna kring trafiken. Men efter mindre än två månader har de ångrat sig och vill inte ändra reglerna.

Olof Lundvall som är informationsansvarig på Rikstrafiken säger att de har ändrat sig för att de inte vill ändra förutsättningarna för gotlandstrafiken under pågående upphandling av trafiken i framtiden.

Med dagens regler är fritt fram för andra rederier att konkurrera med färjelinjerna som Rikstrafiken bekostar. Kravet är att en konkurrerande linje trafikeras minst fem dagar i veckan, hela året. Men den regeln gäller bara hamnar på fastlandet, så det är fritt fram för färjetrafik mellan Gotland och Öland.

För att få bort undantagen skrev Rikstrafiken till regeringen i oktober och bad om att få reglerna skärpta, så att en konkurrerande linje inte ska locka passagerare från linjerna till Oskarshamn och Nynäshamn. Rikstrafiken ville då att det ska krävas tillstånd från regeringen för att få konkurrera med den statligt subventionerade gotlandstrafiken. Men nu har alltså Rikstrafiken ångrat sig och vill inte ändra reglerna.

Jonas Neuman
Jonas.Neuman@sr.se