Tolv villor i Visby evakuerade

Tolv villor i södra Visby evakuerades under torsdagen efter att polisen hittat misstänkta sprängmedel och explosiva varor i en av villorna.

Det var i samband med en husrannsakan i en villa i södra Visby under onsdagen som polisen hittade misstänkta explosiva varor. Husrannsakan avbröts då och Gotlandspolisen begärde hjälp från specialutbildad polis från Stockholm.

Villakvarteret i Visby spärrades av. Sammanlagt tolv villor fick evakueras under torsdagseftermiddagen. De flesta villaägarna har tagit sig till vänner och bekanta, medan några fått vänta i polishuset i Visby. Förhoppningen är att villaägarna ska få återvända hem senare i kväll.

Under kvällen har polisens bombexperter tömt villan på sprängmedel. Enligt uppgifter till Ekot rör det sig om en större mängd explosiva varor.

Polisen har gripit och åklagaren har anhållit en man misstänkt för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen är också misstänkt för narkotikabrott, men polisen vill inte berätta vad som låg bakom polisens begäran om att få söka igenom villan.

Polisen är mycket förtegen och vill inte uttala sig så länge utredningen pågår.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen släpptes avspärrningarna och polisen meddelade villaägarna att de kunde återvända hem.