Hotade att spränga sig och poliser

Den man i 45-årsåldern som misstänks för att ha hanterat explosiva varor i sin bostad i Visby hotade att spränga sig själv och poliserna i luften när han skulle gripas misstänkt för narkotikabrott.

På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar i Gotlands tingsrätt mot mannen som anhållits misstänkt bland annat för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt narkotikabrott. När det gäller narkotikan är mannen är misstänkt för att ha överlåtit cannabis till en annan person.

Det var under onsdagseftermiddagen som polisen kom till mannens bostad på Smålandsgatan i Visby. Syftet var att förhöra honom om en försäljning av cannabis och söka efter mer narkotika i hans lägenhet.

Men mannen vägrade att släppa in polisen. Utifrån kunde polisen se hur mannen försiktigt rörde sig i lägenheten med bland annat provrör i handen. Mannen höll också upp en tallrik med en vit-beige massa för polisen och sa att han var beredd att dö och undrade om poliserna också var det.

Han uppgav att massan han visade var en högexplosiv blandning. Poliserna kände sig pressade och hotade av mannen och de var övertygade om att han var beredd att smälla inte bara sig själv utan även hela huset.

Den högexplosiva massa som mannen uppgav sig ha tillverkat är mycket känslig både för stötar, värme och friktion. När polisens kriminaltekniska laboratorium tidigare öppnat en burk med denna massaexploderade massan med bland annat personskador som följd.

Poliserna kände också till att mannen var intresserad av bomber och sprängmedel och de var beredda att skjuta mannen när han kommit ut ur huset.

När poliserna senare visade mannen att de hade ett beslut om husrannsakan från åklagaren, valde mannen att öppna och följa med.

Mannens bostad i Visby har nu under två dagar sökts igenom av polisens bombexperter. De har bland annat hittar en stor mängd krut och aceton samt andra vätskor som ännu inte analyserats.

Mannen sa själv under häktningsförhandlingarna i tingsrätten att det inte var några högexplosiva ämnen han hade i sin bostad och att den vitgrå massa han visat poliserna var, enligt honom själv, socker.

-Skulle jag ha haft högexplosiva varor i min bostad hade jag varit helt galen, och det är jag inte, sa mannen under häktningsförhandlingarna.

I garaget intill mannens bostad har polisen idag hittat ett föremål som liknar en splitterbomb. Det har lett till att området åter spärrats av, men någon evakuering är inte aktuell.

Mannen är tidigare dömd till fängelse för hot mot poliser och innehav av explosiva varor. Han häktades på fredagseftermiddagen av Gotlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, hot mot tjänsteman och narkotikabrott. Åtalet mot mannen ska vara väckt inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".