Osäkerhet på komvux inför framtiden.

Trots nedskärningar är Kjell-Åke Hemph som är planerare vid komvux på Gotland optimistisk inför framtiden. Men eleverna är pessimistiska.

Att regeringen skurit ner på det statliga stödet till vuxenutbildning har gjort att antalet utbildningsplatser minskat på många håll i landet. För Gotlands del minus fem miljoner. Dessutom försvinner det så kallade rekryteringsbidraget.

Men för att göra den här övergången mindre dramatisk har Gotlands kommun gått in och skjutit till en engångssumma på omkring 3,3 miljoner. Kjell-Åke Hemph som är planerare på Komvux Gotland hoppas på en ljus framtid även efter det kommande året.

Men antalet studerande vid komvux på Gotland kommer antagligen att minska av andra anledningar under 2007. Det så kallade rekryteringsbidraget, som består av mellan 7000 och 8500 kronor i månaden, dras in som planerat.

Ola Olsson, som just nu studerar på Komvux i Visby för att få grundläggande behörighet till högskola och universitet, är mycket besviken över att det bidrag som uppmuntrade honom att börja studera nu dras in. Han tror att det här kommer få konsekvenser för vuxenutbildningen, att många hoppar av.

Lina Lindkvist
Lina.Lindkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".