Nu bestäms om Swedish Meats framtid

Just nu har Swedish Meats extrastämma för att antingen säga ja eller nej till att sälja den bondeägda slakterinäringen till finska HK Ruokatalo.

Sammanlagt 75 personer deltar i stämman, varav fem gotlänningar. Enligt Swedish Meats styrelse stöder 75 procent av deltagarna på stämman försäljningen, men hur det går är ändå ganska osäkert. Många väntas bestämma sig i sista stund.

En av medlemmarna på plats i Stockholm är Sylve Pettersson från Hemse, som varit medlem i Swedish Meats sedan 1969. Men han har ännu inte bestämt sig hur han ska rösta.
-Det gör jag en minut före omröstningen, först vill jag höra den information vi ska få under stämman. För mig är det framtida medbestämmandet avgörande, säger han till TT.

De gotlänningar som är med på extrastämman förutom Sylve Pettersson är Hans Pettersson, Havdhem, Staffan Olofsson, Eskelhem, Mats Olofsson, Atlingbo, och Peter Käldare, Havdhem.

För att extrastämman ska kunna om göra om Swedish Meats från ekonomisk förening till ett aktiebolag krävs en stadgeändring och stöd av samtliga ledamöter. Därför talar mycket för att det blir ytterligare en extrastämma innan jul och då kommer det att räcka med att hälften plus en av ledamöterna röstar ja för att fatta beslutet som gör att Swedish Meats säljs till HK Ruokatalo.

Swedish Meats extrastämma är stängd för allmänheten men onsdag eftermiddag 16:30 hålls en presskonferens om hur det gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".