Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt märkning av gotländskt kött

Publicerat torsdag 14 december 2006 kl 12.48

Ursprungsmärkningen av gotländskt kött blir kvar, även om styckningen vid visbyslakteriet flyttats till fastlandet och slakterikoncernen Swedish Meats får en finländsk ägare.

Näringslivsbolaget Almi har kommit överens med Swedish Meats om att det ska gå att få tillbaka styckningsdetaljer och hela djurkroppar som är märkta med gotländskt kött och även gårdsnamnet, efter att köttet styckats i Skara.

- Det är viktigt för konsumenten att ha ursprunget klart när de köper lokalproducerad mat, säger Sten Johnsson, som jobbar med frågan på Almi.

Det här innebär att exempelvis lammbönder på Gotland kan få tillbaka styckat kött som kan säljas vidare som gotländskt kött.

Det här skulle även kunna ge några av de 80-talet gotländska styckare som blivit utan jobb, ny sysselsättning med att ta hand om köttdetaljerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".