Energiplan och Flextronics på agendan

Gotlands kommunfullmäktige beslutade utan diskussion att anta förslaget till detaljplan för området där den gamla Flextrocisfabriken ligger. Det innebär att hälften av de gamla fabrikslokalerna kan användas för handel, med undantag för livsmedelshandel.

Flextronicshistorien handlar om fastigheten Telefonen 4 i Visby. Handlaren Harry Carlsson och hans son köpte lokalerna när elektronikfabriken avvecklades, för att de ville förvandla dem till ett köpcenter som skulle hete Telefonen.

Sedan har det varit många turer när det gäller om det ska få finnas butiker i huset eller inte. Lokalerna har även funnits med som ett alternativ för kommunen att flytta till istället för de gamla kasernerna på P18.

Enligt den nya detaljplanen ska halva Flexhuset även i fortsättningen ska användas för industrier, och den andra halvan av lokalerna blir köpcenter. Men det får inte finnas någon mataffär där, eftersom det skulle kunna hindra verksamheten i båtfabriken Nimbus som ligger intill.

För att få göra om Flexhuset till köpcenter måste ägaren ordna infarter till området och betala för att bygga en rondell i korsningen Broväg - Norra Hansegatan.

Vid sitt sammanträde ska kommunfullmäktige även besluta om en energiplan för ön fram till år 2010. Målet är att minska användningen av kol och olja för att inte öka på växthuseffekten som håller på att förändra klimatet på jorden.

Fullmäktige ska också besluta om Donnergymnasiet ska få köpa sina lokaler i Klintehamn för 8,25 miljoner kronor.

Vid mötet ska också Gotlands kommuns kulturpris för 2006 delas ut. I år går priset till Smaklösa, ”för deras stil, spontanitet och aktuella texter på gotländsk dialekt”.

Kommunfullmäktiges möte hålls som vanligt på Borgen i Visby och det börjar klockan 13. Mötet är öppet för alla som vill höra och se öns kommunpolitiker. Radio Gotland sänder direkt från mötet på webben sverigesradio.se/gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".