Gotland får tre nya naturreservat

Idag onsdag kommer Gotland att få tre nya naturreservat. När Länsstyrelsens styrelse har möte idag väntas de godkänna förslaget om att bilda naturreservaten Klosteränget, Bungenäs och Blautmörskogen.

Idag ska länsstyrelsens styrelse också diskutera myndighetens roll när det gäller den planerade gasledningen på havets botten

Förutom Klosteränget i Roma ska två nya reservat bildas. Det ena ska heta Blautmörskogen och det är ett sumpskogsområde i Vallstena och ligger i skogen väster om Tjelvars grav. Det andra är Bungenäs och ligger öster om Fårösunds fästning och det är redan idag ett natura 2000 område. Men när det nu blir naturreservat kan markägaren få ersättning av staten.

Förutom de tre nya naturreservaten ska styrelsen för länstyrelsen bland annat besluta om strategier för att skydda skogen, strategier för skogsnäringen och en markanvändnings plan för norra Gotland. Just strategien för skydd av skogen har varit uppe till beslut tidigare och fått kritik från skogsägarna.

När de nya områdena skyddas betalar staten vad skogen är värd, men markägaren äger även i fortsättningen sin mark och kan använda den för till exempel bete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".