Länsstyrelsen förlorar arbetsförmedlingen

Länsstyrelsen på Gotland ska från och med januari 2008 inte längre ha ansvaret för arbetsförmedlingen på Gotland. Det är i alla fall innebörden i ett förslag från närinsgdepartementet.

Bakgrunden till det här är att regeringen vill lägga ner både AMS och länsarbetsnämndenrna från 2008 och då istället skapa en ny myndighet som ska heta Arbetsförmedlingen.

Eftersom det de senaste åren funnits ett försök där länsstyrelsen haft ansvaret för arbetsmarknadsfrågor och Arbetsförmedlingen, blir alltså länsstyrelsen av med det ansvaret, om regeringen får som de vill i förslaget.

Regeringen säger att syftet med förändringen är att ”förenkla myndighetsstrukturen och stärka den nationella enhetligheten inom myndighetsorganisationen på det arbetsmarknadspolitiska området” och regeringen hävdar att det inte finns ”några starka argument” för att behålla den nuvarande organisationen.

I dag finns ett sjuttiotal anställda på arbetsförmedlingen på Gotland och de kan alltså komma att bli ett förmedlingskontor med ledning på fastlandet. En arbetsförmedlare Gotlandsnytt talar med säger att hon tycker att förslaget är bra, det blir bara en enda uppdragsgivare och arbetsförmedlarna här kan få mer samarbete och större utbyte med andra arbetsförmedlare landet runt.

Tina Ersson som är chef för arbetsförmedlingen på Gotland säger att det inte ska bli någon försämring, varken för de arbetssökande eller för arbetsgivarna. Den gotländska riksdagsledamoten moderaten Rolf K Nilsson tycker att förslaget är bra och gör att det blir enklare för arbetsförmedlarna att förmedla jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".