Skyddsområden flyttas mer söderut

I kväll torsdag har tekniska förvaltningen ett informationsmöte för att berätta vad som kommer att hända med Visbys grundvattentäkter.

Det finns nämligen ett förslag på flytta skyddsområdena mer söderut, enligt Göran Blomgren som är driftchef på tekniska förvaltningen.

Förslaget är att skyddsområdet i norra Visby försvinner för att i stället ökas söderut - sammantaget minskar vattenskyddsområdena.

Göran Blomgren säger att det är mätningar som Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, har gjort som ligger till grund för att man nu vill förändra vattenskyddsområdena.

Förslaget kan få konsekvenser för de som vill installera eller redan har bergvärme. De senaste åren har bergvärme som uppvärmningsmetod ökat på Gotland. Men eftersom installationerna inte är helt riskfria - om det vill sig illa kan de djupa borrhålen äventyra grundvattnet - har miljö- och hälsoskyddskontorets hållning när det gäller bergvärmeinstallationer varit att inte tillåta dem inom vattenskyddsområde.

Tidigast i höst kommer kommunfullmäktige att kunna klubba beslutet om Visbys grundvattentäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".