Rolf K Nilsson kritiserar regionindelning

Det ser sannerligen inte bra ut, skriver Rolf K Nilsson i ett pressmeddelande om att Gotland kan tvingas bli en del av en större fastlandsregion redan år 2010.

Ansvarskommittén som ser över Sveriges framtida indelning i regioner började läcka information till helgen. Landets 21 län föreslås bli sex till nio regioner, och Gotland försvinner som eget län och blir en del av Stockholm eller Östra Götaland.

– Det ser sannerligen inte bra ut. Hur gärna jag än vill kan jag inte se detta förslag som något annat än att det ska bli lättare att styra Sverige - uppifrån. Det blir färre människor som ska bestämma över allt fler. Detta ökar inte demokratin och är helt fel väg att gå, skriver Rolf K Nilsson, moderat riksdagsledamot från Gotland i ett pressmeddelande.

Han anser att det som kommit fram av Ansvarskommitténs förslag innebär att de inte bryr sig om de naturliga gemenskaperna som finns i landet och som varat i hundratals år. Utan att ta hänsyn till kultur, historia och tradition vill de dela upp landet i större och effektivare enheter.

– Det är brutalt, det är människofientligt och det är - ansvarslöst, skriver Rolf K Nilsson.

Trots det har han i och för sig inget emot tanken på regioner, utan tycker att tanken är god. Men då måste regionerna vara förankrade hos befolkningen. Vissa regioner är naturligt små, andra är naturligt stora. Verkligheten får inte yxas till för att passa in i statistiken, skriver Rolf K Nilsson (m).