Fängelse för bombmisstänkt

Åtta månaders fängelse blev domen för den 45-årige man på Smålandsgatan i Visby som bland annat hotat spränga sig själv och polisen i luften med hemmagjord sprängladdning.

Mannen döms endast för narkotikabrott, vapenbrott och  hot mot tjänsteman. Däremot beslutade tingsrätten att ogilla åtalet som gällt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt åklagaren fanns fara för att hemmagjort sprängmedel skulle detonera och man fann också vapendelar, krut, ammunition och något som liknade en hemmagjord bomb i eller i närheten av mannens bostad.

Själv berättade 45-åringen i rätten att han använt kemikalierna för att framställa narkotika och att krutet använts till fyrverkeripjäser.

Tingsrätten väljer att tro på 45-åringen och anser det är osannolikt att han skulle ha tillverkat en högexplosiv blandning. Inte heller den hemmagjorda bomb som hittades i mannens garage, vet man om den verkligen fungerade eller inte.

Därför anser tingsrätten att åklagaren inte lyckats styrka att 45-åringen tillverkat något som avsiktligen var tänkt att skada någon människa.

De fem polismän som kom till 45-åringens bostad för att ta honom till förhör i början av december förra året hade också krävt 5 000 kronor var i skadestånd för kränkning.

Men tingsrättens bedömning är att en polisman i tjänst måste vara beredd att möta visst våld och hot och därför anser rätten att ingen av poliserna har rätt till ersättning.