Björn Jansson

Nedläggningar fällde socialdemokrater

Det var de senaste årens nedläggningar på norra Gotland av försvaret och kommunala verksamheter som var en bidragande orsak till att socialdemokraterna förlorade makten i kommunfullmäktige, tror partiet i sin eftervalsanalys

Socialdemokraterna tappade fler väljare till kommunalvalet på norra Gotland än till riksdagsvalet, visar den valanalys som en grupp inom partiet gjort.

Björn Jansson, som är en av de fem, tror att det kan bero på ett missnöje med att så mycket lagts ner på norr, inte bara försvaret, utan även kommunala verksamheter, som Forsagården i Lärbro, vårdcentralen i Fårösund, och distriktssköterskan på Fårö.

- Däremot har vi inte haft samma tapp i Hemse, Garda eller Burgsvik, trots att det funnits missnöjde med nedläggningar där också, säger Björn Jansson.

En av orsakerna till att väljarna på norra Gotland ändå i högre grad valde ett annat parti tror Björn Jansson kan hänga samman med att man hade en betydligt svagare partiorganisation på norra Gotland.

Han är också orolig över att sverigedemokraterna fick nära 500 röster på Gotland och tror att en stor del av dem var sådana som tidigare röstat på socialdemokraterna.

Karin Brindt
Karin.Brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".