Läkare polisanmälde läkemedelsbolag

Gotländska läkare har polisanmält ett läkemedelsföretag för otillåten påtryckning. När ett läkemedel mot diabetes skulle presenteras erbjöds läkarna tusen kronor per timma för att läsa på om läkemedlet.

Läkemedelsföretagens makt över sjukvården är ett ständigt dilemma eftersom sjukhusen själva sällan har råd att utbilda sin personal, utan tvingas låta företagen hålla i en stor del av utbildningen om forskning och nya mediciner.

Det handlar om stora summor pengar som läkemedelsindustrin slåss om. Bara på Gotland skrivs det ut mediciner för 200 miljoner kronor per år. Eftersom vissa patienter, som exempelvis diabetiker, har ett livslångt behov, räcker det med att ett fåtal läkare blir intresserade av läkemedlet.

Därför är det enligt den gotländska läkaren Franz Rücker, som sitter med i läkemedelskommittén, extra viktigt att ifrågasätta påtryckningar från företagen.

På riksenheten mot korruption sitter åklagaren Nils-Erik Schultz, som har gått igenom läkarnas anmälan mot läkemedelsföretaget. Han tycker att det är viktigt att se över branschen. Men i det här fallet kommer han inte att väcka åtal, framförallt för att läkarna aldrig tog betalt för att läsa in företagets material.

Ulrika Uusitalo Fernholm
Ulrika.Uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".