Bidrag till gamla lador och kvarnar också i år

Den som har en ekonomibyggnad som användes förr i tiden inom lantbruket kan få bidrag för att renovera byggnaden så att den kan bevaras för framtiden.

Länsstyrelsen har 200.000 kronor att dela ut till fastighetsägare som vill rusta upp gamla ladugårdar, magasin, kvarnar, smedjor och liknande byggnader som var viktiga inom lantbruket förr i tiden.

I dag har byggnaderna sällan någon funktion och nu står de och förfaller efter att lantbruket moderniserats och många gårdar blivit sommarnöjen.

Högst 15.000 kronor går det att få i bidrag, och då krävs en minst lika stor insats i form av pengar eller eget arbete från fastighetsägarens sida. Med så blygsamma bidrag handlar det inte om totalrenoveringar, utan första hjälpen. Tak och vägar renoveras så att byggnadens inre inte skadas av väder och vind.

31 januari gick ansökningstiden ut och på förmiddagen hade länsstyrelsen fått in 25 ansökningar. I fjol var det 45 som sökte bidrag och 18 av ansökningarna beviljades.

En uppföljning av fjolåret visar att i genomsnitt satsade var och en dubbelt så mycket i pengar eller eget arbete som bidraget från länsstyrelsen. De flesta som kunde få bidrag genomförde även sin renovering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".