Bornholm exempel för Gotland

Gotlänningarna måste vara aktiva för att påverka sin egen roll i framtiden när Sveriges organisation görs om. Det säger representanter från danska ön Bornholm som har besökt Gotland för att berätta om sina erfarenheter av regionalisering.

Om tre år kan Gotland ha upphört som eget län och vara en del av någon av de nya regionerna Stockholm eller Östra Götaland. Den så kallade Ansvarskommittén kommer med sitt förslag om några veckor.

Danmark har just genomfört en likadan reform, och vid årsskiftet blev ön Bornholm en del av Hovedstadsregionen.

Då försvann ”Amten” - de 13 danska länen och blev 5 regioner. Hovedstadsregionen som Bornholm hör till är störst med 1,6 miljoner invånare - Bornholm har lite mer än 43.000 invånare.

Varje region styrs av ett regionparlament med politiker som är valda direkt av folket, och varje regionerna har 41 ledamöter i sitt parlament. Trots det lyckades Bornholm få med 4 ledamöter, tack vare många personröster,

Men Bornholm fick ett undantag - de kan själva styra sin regionala utveckling, enligt Jørgen Kvist som ingår i ledningen som ansvarar för regional utveckling, som besökt Gotland och träffat kommunpolitiker.

Enligt Jørgen Kvist är Bornholm ensamt om att få igenom ett undantag att själva ansvara för pengarna till regional utveckling, och han tycker det är viktigt, eftersom Bornholm har helt andra behov och intressen är huvudstaden Köpenhamn.

Jørgen Kvist tycker att Gotland ska göra allt som är möjligt för att få vara med och påverka sin roll i framtiden.

Han tror inte att regeringen och regeringstjänstemännen automatisk tänker på Gotlands behov, utan där måste öns politiker vara med och påverka.

Reporter Jonas Neuman
jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".