Krav på gratis uppträde får kritik

Gotlands kommuns kultur- och fritidschef Lars Danielson tycker att de som haft hand om artistbokningen i samband med invigningen av kongresshallen begått ett misstag genom att be om gratis underhållning.

På tisdagen skickade Gotlands Musikråd, som företräder musiker, artister och kulturföreningar, ett brev till kommunledningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

I brevet ifrågasätts att den externa reklambyrå som bokar de gotländska artisterna till kongresshalllens invigning i april inte erbjuds någon betalning - förutom lunch och en kopp kaffe.

Lars Danielson säger att det är bra att frågan nu diskuteras så att kulturbranschen ses som en professionell näring, även när det gäller arvoden.
Örjan Klintberg, från kulturföreningen Roxy, är en av dem som undrar om det är förenligt med kommunens kulturpolitik att inte ge kulturarbetare betalt för sina tjänster.

Reporter Anna Jutehammar
anna.jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".