Miljöanpassad teknik kan ge fler jobb

Höjda oljepriser och ökat intresse för miljöfrågor har gjort att allt fler vill byta sina oljepannor mot mer miljöanpassade alternativ. Nu märker även företagen av det ökade intresset och satsningarna på mer miljöanpassad teknik kan även ge fler jobb på Gotland.

Anders och Ola Wiman i Vänge som driver en mekanisk verkstad, har startat produktion av en flisbrännare som mötts av så stort intresse att företaget nu planerar att bygga ut och nyanställa.

Verkstan i Vänge har funnits sedan 1960-talet. Tidigare ägnade man sig mest åt reparation av lantbruksmaskiner, men höjda oljepriser och intresset för mer miljöanpassad teknik har lett till utvecklingen av det eldningssystem som bröderna Wiman döpt till Gotfire. Först hette det Guteflamman, men eftersom man nu börjat söka sig utanför Sveriges gränser bytte man namn.

Hittills har företaget - som har tre anställda förutom ägarna - producerat och sålt ett 50-tal brännare.

- Men vi har inte vågat ställa ut på någon mässa än eftersom vi inte kan tillverka mer än vad vi gör idag, säger Anders Wiman.

Hur mycket företaget investerar i utbyggnaden vill han inte säga men hoppas att man ska hinna bygga ut före sommaren.

Karin Brindt
Karin.Brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".