Alva dagcenter ska få bättre lokaler

Verksamheten vid Alva dagcenter ska flyttas till bättre och mer ändamålsenliga lokaler. Det säger social- och omsorgsnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (m), efter att Arbetsmiljöverket hotat med vite på en miljon kronor om inte arbetsmiljön förbättras före den första juni.

På dagcentret i Alva finns flera boende med funktionshinder  som behöver hjälp av personal för att kunna gå på toaletten. Toaletterna är dessutom för trånga för att personalen ska kunna använda sig av lyfthjälpmedel.

Arbetsmiljöverket har anmärkt på toaletterna flera gånger tidigare och kräver nu att det måste finnas ordentligt med utrymme kring toaletterna så att personalen kan lyfta de som behöver hjälp.

Minst 80 centimeters arbetsutrymme krävs på båda sidorna kring de toaletter som används av boende som behöver hjälp av två personer för att lyfta dem. 
Framför toalettstolen måste det finnas minst 130 centimeters utrymme.

När Arbetsmiljöverket besökte Alva dagcenter i mitten av januari fanns inget klart besked om hur toalettfrågan ska lösas och därför har verket nu beslutat att förelägga Gotlands kommun ett vite på en miljon kronor om det inte är ordnat den första juni.

Gustaf Hoffstedt, moderat ordförande i social- och omsorgsnämnden, har förståelse för kritiken och säger att verksamheten ska flytta till lokaler som är bättre anpassade, där toaletterna inte är så trånga och där de andra arbetsmiljöproblemen inte finns.

Hoffstedt lovar att sätta till alla klutar, för att lösa frågan före den första juni, så att en miljon av gotlänningarnas skattepengar inte går till böter.

Reporter Jonas Neuman
jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".