Jobb hel helg gav 40 kronor i lön

Flera ungdomar på ett gotländskt teletjänstföretag känner sig utnyttjade eftersom de får arbeta utan garanterad lön. En tjej som jobbade en hel helg fick bara 40 kronor, säger Tommy Gardell som är ombudsman för LO på Gotland.

Att ungdomarna arbetar utan garanterad lön innebär att de kan arbeta under lång tid utan att tjäna några pengar alls. Tommy Gardell har fått flera påringningar om personer som reagerat på att företaget inte har någon minimilön.

Företaget har funnits i flera år och sysslar framförallt med försäljning, marknadsundersökningar och stöd via telefon. På hemsidan annonserar de efter personer som vill tjäna extra pengar. Där nämns att lönen baseras på provision och betalas ut varje fredag.

Men någon garanterad lägsta lön finns inte och inte heller något kollektivavtal med ett fackförbund. Tommy Mases är förhandlingschef på Handelstjänstemannaförbundet och han ska nu ta kontakt med företaget för att försöka få ägarna att teckna kollektivavtal.

Ulrika Uusitalo Fernholm
Ulrika.uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".