BAC-ordförande vädjar till kommunen

Beskedet att Gotlands kommun inte tänker ge mer pengar till finanseringen av Baltic Art Center (BAC) i Visby upprör konstcentrets ordförande Gertrud Sandqvist.
- Skulle de medvetet lägga ner en av landets mest framgångsrika institutioner för samtida konst, skulle man fundera på vilka intentioner de egentligen har.

På fredag tar statliga Kulturrådet upp frågan om finansieringen av Baltic Art Center. Men Gotlands kommun är för närvarande inte beredd att ge mer bidrag, säger kulturpolitikern som är ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd.

- BAC får redan 900 000 kronor av gotlänningarnas skattepengar. Den bedömning vi gjort är att inte begära extrapengar från kommunstyrelsen för det här året, säger Inger Harlevi. Däremot så finns ett beslut om att gå igenom och se hur vi ska hantera det här med modern samtida konst och länsmuséet har begärt pengar av Kulturrådet för att genomföra en studie.

BAC-s ordförande Gertrud Sandqvist, som också är prefekt vid Konsthögskolan i Malmö och konstkritiker, är kritisk och undrar om man riktigt tänkt igenom konsekvenserna. Särskilt som BAC fått både nationell och internationell uppmärksamhet samtidigt som den gett Gotlands konstliv ett ansikte utåt.

Gertrud Sandqvist säger att hon inte är säker på att kommunpolitikerna är medvetna om situationens allvar.
- Jag hoppas att sista ordet inte är sagt. Annars försvinner ytterligare en av de få självständiga aktörerna för samtidskonst utanför storstäderna.

Vad gäller ekonomin säger Gertrud Sandqvist att BAC är en offentlig angelägenhet, där de politiska partierna varit samstämmiga om att låta samhället bidra till verksamheten. BAC får sammanlagt 1,5 miljoner kronor i bidrag och av det tar Gotlands kommun tillbaka 600 000 kronor i hyra.
- Jag vill vädja till kulturrådet och Gotlands kommun att än en gång förutsättningslöst och prestigelöst fundera på om man inte kan inte kan göra något för att rädda en unik institution.

Gunnel Wallin
Gunnel.Wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".