Många gotländska skolor i farozonen

Barn-och utbildningsförvaltningen har presenterat ett förslag till vilka skolor på Gotland som kan komma att läggas ner. Åtta skolor föreslås läggas ner till hösten 2008. 

De åtta skolorna är Fårö skola, Eksta, När, Gothem, Hörsne, Rone och Fardhem samt lågstadiet vid Humlegårdsskolan i Visby.

Till hösten 2009 ligger ytterligare åtta skolor i farozonen. Det är högstadiet i Fårösundsskolan, Tingstäde, Roma kyrkskola, Stenkyrka, Hogrän, Stånga och Vänge samt paviljonger i Visby som tillhör Humlegårdsskolan, Norrbackaskolan och Terra Novaskolan.

God lärmiljö är ledstjärnan för förändringarna i den gotländska grundskolan. Skoldirektören Peter Molin talar hellre om satsningarna på de skolor som får ta emot fler elever än de skolor som föreslås läggas ned. Men nedläggningarna behövs, argumenteras det, för att utveckla och säkra kvaliteten i den gotländska skolan och för att likvärdig utbildning skall ges varhelst på Gotland eleven bor.

Peter Molin listar en massa frågor som ber belysas innan det tas beslut. Det gäller t ex frågetecken kring Fårö och Fårösunds skolor. Han undrar också om det på sikt behöver finnas högstadium i Roma. Elevutvecklingen på några ställen är svårbedömd, bland annat i Visby men också i Västerhejde. Han håller öppet för att en ny skola kan behöva byggas - som ersättning för Eskelhem och Hogrän.


Det kommer att hållas sex offentliga möten där förslaget diskuteras. Beslut kan komma att tas i april - kanske maj. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (m) vill idag inte säga om hon ser något som är politiskt omöjligt att besluta om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista