Arbetssökande kan läkarundersökas

Tekniska förvaltningen inom Gotlands kommun vill, för att få ner sjukfrånvaron, att alla som söker jobb inom förvaltningen ska genomgå en läkarundersökning innan de anställs. Men facket anser att man på det här sättet stänger ute folk.

Tekniska förvaltningen säger att orsaken till förslaget på hälsoundersökning är att man vill minska sjuktalen och kostnaderna för rehabilitering.

Enligt det förslag som facket fått ta del av ska alla som är påtänkta för jobb under minst tre månader ska genomgå en undersökning på företagshälsovården av sjukgymnast och läkare. Det är inte bara i samband med vikariat och fasta anställningar som det här ska gälla, enligt förslaget, utan också för timanställda som redan finns i systemet.

Jan Rehn som är ombudsman för Kommunal på Gotland anser att man på det här sättet stänger ute folk. Dessutom vet man inte om någon som idag är helt frisk kanske om några år drabbas av sjukdom.  Han tycker också det är fel att enskilda förvaltningar antar den här typen av regler. Kommunen bör betraktas som EN arbetsplats anser han.

På Gotlands social- och omsorgsförvaltning införde man hälsoundersökningar för nära fyra år sen, men de senaste två åren har man inte genomfört särskilt många hälsoundersökningar uppger personalkonsulent Mats Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista