Hårdare krav för öns restauranger

En ny livsmedelslag började gälla 2006 och nu vid årsskiftet ändras de avgifter som livsmedelsföretag betalar till kommunerna.

I bakgrunden finns en ny EU förordning om att företagen ska betala vad det kostar för kommunens hälsoskyddsinspekörer att kontrollera branschen.

En genomsnittlig restaurang ska betala drygt 4 000 kronor om året för att miljö- och hälsoskyddskontoret behöver lägga ned åtta timmar på att kontrollera restaurangen.

Med de nya avgifterna följer också hårdare krav på att restaurangerna kontrollerar sig själva, och att den kontrollen fungerar bra.

En restaurang som har bra koll på vad de själva gör kan få halverad avgift redan om ett år. De som slarvar kan istället få betala dubbelt så mycket.

Den 21 februari beslutar miljö- och hälsoskyddsnämnden om de nya avgifterna för öns 711 aktiva företag i livsmedelsbranschen.

Förutom restauranger, hotell, gatukök, mataffärer och kiosker ingår till exempel också skolkök och vattenverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista