Fler män än kvinnor på tidningsbilder

Kvinnor får inte alls samma utrymme som män på bilder i de gotländska tidningarna. Det visar en undersökning som länsstyrelsen gjort. Män är mer än dubbelt så ofta som kvinnor på förstasidorna i GT & GA slår utredarna Therese Mithander och Ida Clavenstam fast.

Medieanalysen är en uppföljning av en mätning som gjordes 2004, då bilderna i lokaltidningarna gicks igenom på samma sätt. Mycket lite skiljer egentligen undersökningarna.

Männen dominerar i båda fallen - både totalt och på förstasidorna. Men männen ler mycket mer på bilderna nu än för ett par år sedan.

Therese Mithander och Ida Clavenstam har tittat noga på alla publicerade bilder under en viss vecka och dessutom synat bilderna i olika broschyrer från Gotlands turistförening.

Enligt analysen är Gotlands turistförening ett föredöme som visar att det är möjligt att ta bra bilder som inte är stereotypa.

Reporter: Katarina Hedström
katarina.hedstrom@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista