Fårproducenter vill dubblera lammslakt

Fårproducenten Anna Törnfelt i Alskog sitter kvar som ordförande i Gotlands Fåravelsförening ett tredje år, bestämde fåravelsföreningen vid sitt årsmöte på lördagskvällen. På bara några år tänker de nu fördubbla sin produktion.

Förra året 2006 ökade slakten av lamm på Gotland. Totalt slaktades 24 000 lamm och 4 000 får, och det var en ökning med två procent. Också marknaden för lammskinn ljusnade och under fjolåret betalades 155 kronor per kilo skinn.

Anna Törnfelt säger att deras målsättning är att lyckas fördubbla produktionen fram till 2010.
- Det är ett otroligt sug på lammskinn. Men samtidigt måste kvaliteten på skinnen höjas. Gotlands fåravelsförening tänker även diskutera hanteringen av skinnen på slakteriet för att minska antalet skadade skinn.

Vid fåravelsföreningens årsmöte delades också priser ut till framstående producenter, nämligen Annelie och Tommy Gunnarsson i Sproge, Ingegerd Sahlsten i Follingbo samt till Kjell Nilsson och Jenny Andersson från Hejnum. Anita Forsberg i Havdhem utsågs till ”årets lammambassadör”. Däremot blev det inget pris för ”årets lammbonde”.

Gotlands Fåravelsförening har 169 medlemmar, varav drygt 150 olika lammproducenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista