Rädda barnen vill skapa ett barnahus

Rädda barnen vill att kommunen skapar ett barnahus på Gotland. Ett barnahus är en plats där barn som misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller övergrepp kan vara för att träffa polis, läkare och andra som utreder misstankarna, istället för att barnet ska åka runt till de olika myndigheterna.

- Det är viktigt för de barn som utsätts för våld och andra övergrepp att de får en bra behandling av samhället, så att det inte blir ett nytt trauma att gå runt bland olika myndigheter, säger Eva Ernstsson som är domare vid Gotlands tingsrätt.

Barnahus har startats på försök i sex av landets kommuner på uppdrag av regeringen, och Gotland finns inte med bland dem.
Men Rädda barnen, som drev frågan i valrörelsen i höstas, vill att det ska finnas barnahus i alla kommuner - så att alla barn i landet får samma hjälp när de misstänks ha blivit utsatta för våld och övergrepp.

Domaren Eva Ernstsson tycker att barn måste få snabbare och bättre hjälp vid misstanke om brott för att det ska kunna bli rättegång.

Vid kommunfullmäktiges möte på måndag eftermiddag kommer Rädda barnen tillsammans med åklagare och domare från tingsrätten att berätta vad ett Barnahus betyder.

Radio Gotland sänder direkt från fullmäktigemötet på internet, sr.se/gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista