Inget utökat bidrag till BAC

Det blir inga mer pengar från statliga Kulturrådet till konsthallen Baltic Art Center BAC i Visby. Det uppger Erik Åström som är sakkunnig vid kulturrådet. BAC:s verksamhetsledare Johan Pousette säger att det är oundvikligt att vissa delar av verksamheten nu läggs ner.

BAC hade ansökt om en utökning av det statliga bidraget från nuvarande 600 000 kronor, men kulturrådet säger alltså nej.

Även Gotlands kommun har ju nyligen sagt nej till en utökning av det nuvarande bidraget på 900 000 kronor om året.

Verksamheten kostar omkring fyra miljoner om året och BAC har ansökt om en fördubbling av bidraget från stat och kommun till närmare tre miljoner.

Men nu blir det alltså inget utökat bidrag.
Enligt verksamhetsledaren vid BAC - Johan Pousette - är det oundvikligt att vissa delar av verksamheten nu läggs ner.
- Med de senaste besluten visar bidragsgivarna att man på grund av okunskap och bristande insikt i verksamheten inte har insett den särart som BAC byggt upp sedan starten med en unik kombination av residens, produktion och utställningar.
- Det är en märklig kommunalpolitik och dessutom ren kapitalförstöring att först ta initiativ till etableringen, finansiera ombyggnad av Björkanderska magasinet och uppbyggnad av konstcentrets verksamhet, för att sedan besluta att inte vara med och stötta verksamheten när den nått sin planerade storlek och skördar framgångar till nytta för den regionala utvecklingen på Gotland. 

Reporter Tomas Ardin
tomas.ardin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista