Försäkring gäller inte Gudrun och Per

Gotlands kommun riskerar att få betala fem miljoner kronor för reparationer i hamnarna eftersom försäkringen inte gäller för stormskador på kajer och färjelägen.

När stormen Gudrun drabbade Gotland för två år sedan skadades kajen i Visby hamn när en gotlandsfärja slog emot kajkanten och Gotlands kommun ville efter det ha ersättning för reparationskostnaderna av kajen av sitt försäkringsbolag.

Men i ett brev till kommunen säger försäkringsbolaget att de inte tänker betala någon ersättning för reparationskostnaderna. Detta eftersom försäkringen, enligt försäkringsbolaget, inte gäller för stormskador på kajer och färjelägen.

Det innebär att Gotlands kommun alltså inte får någon ersättning för skadorna efter Gudrun och inte heller någon ersättning efter stormen Per för en månad sedan då skadorna på öns kajer dessutom blev större.

Bertil Klintbom som är kommunens hamnchef säger att reparationerna efter stormen Gudrun gick på 1,5 miljoner kronor och att skadorna på kajer efter stormen Per uppskattas till 3,5 miljoner kronor - Visby 3 000 000 kronor, Klintehamn 350 000 kronor och Slite 150 000 kronor. Totalt fem miljoner kronor som kommunen alltså ser ut att behöva betala själv.

Nu har kommunens försäkringsmäklare fått i uppdrag att utreda om försäkringsbolagets uppgift verkligen stämmer och också se över hur kommunens försäkringar ser ut och vad de gäller för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista