Hyresgäster får surfa snabbare

Inom två år ska Gotlandshems samtliga 5 300 hyresgäster ha möjlighet till en supersnabb bredbandsuppkoppling på upp till tusen megabit, vilket är ungefär 40 gånger snabbare än den snabbaste uppkopplingen i dag.

Det är Geab Bredband som ska dra ett nytt fibernät runt hela Gotland, med start i höst. Via uppkopplingen ska hyresgästerna kunna få både internet, telefoni och television.

Själva nätet kostar ingenting för Gotlandshem eller för hyresgästerna. För Geab handlar det om en investering på mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Nätet blir öppet, det vill säga hyresgästerna får själva välja vilken tjänsteleverantör de vill ha.
Därför går det ännu inte att säga hur mycket tjänsterna kommer att kosta, men eftersom det blir konkurrens räknar Geab med att priserna kommer att sjunka jämfört med i dag.

Tanken från Geabs sida är att sedan fortsätta utbyggnaden till andra intresserade fastighetsägare, bostadsrättföreningar och kanske även villaägare.

Gotlandshems hyresgäster med bredbandsuppkoppling via Comhem kan välja att ha kvar den tjänsten tills vidare.

Reporter Staffan Fritz
staffan.fritz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista