Nej och tvekan till Nordkalk vid Ducker

Tekniska nämnden kan inte ta ställning till Nordkalks nya stenbrott vid Ducker i Bunge. Men miljö- och hälsoskyddsnämnden säger nej. Orsaken är Bästeträsk som måste skyddas för framtidens vattenförsörjning.

Tekniska nämnden skulle på onsdagen ha tagit ställning till Nordkalks ansökan om att få starta en ny täkt vid Ducker i Bunge. Men det underlag som finns var för knapphändigt för att nämnden skulle kunna ta ställning.

Täkten skulle hamna inom det som kommer att bli vattenskyddsområde för Bästeträsk, som kommer att utgöra vattentäkt främst för Fårösund men även för hela norra Gotland.

Nämnden har därför begärt svar på en rad frågor innan man kan ta ställning, bland annat om tekniska lösningar och hur vattnet rör sig i kalkstensgrunden.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden sa däremot nej till Nordkalks ansökan på onsdagen. Även här var oklarheterna kring vattnet i Bästeträsk orsken till beslutet.

Idag torsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till stenbrottet vid Ducker i Bunge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista