Ungdomar placerades i utkyld barack

Två ungdomar placerades i en utkyld barack på ett gotländskt familjehem, där det också förekom alkohol och droger. Fastlandskommunen som placerat ungdomarna bröt mot lagen genom att inte kontakta Gotlands kommun.

En tjugotvååring och en sextonåring fick bo i en barack där dörren inte gick att stänga och där det var så kallt att dom var tvungna att ha jackorna på sig inomhus.

Ibland fick dom gå in i huvudbyggnaden för att duscha, enligt vad de själva uppgett.

Det var i samband med en att polisen gjorde en undersökning som man upptäckte hur illa det stod till.

Vid sitt besök där hittade polisen flera tomma vinförpackningar och starkölsburkar, och den ena av dom två ungdomarna har uppgett att han använt narkotika där, bland annat morfin, utan att ägaren till familjehemmet märkt det.

Den fastlandskommun som placerat ungdomarna där hade inte haft någon kontakt med Gotlands kommun, vilket de är skyldiga till enligt socialtjänstlagen.

Socialkonsulent Ulf Linnerhed på länsstyrelsen säger att det är ett privat företag som skött familjehemsplaceringen åt fastlandskommunen.

Reporter karin Brindt
karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista