Baracken där ungdomarna bodde var godkänd

Socialtjänsten både i Nynäshamn och i Norrtälje hade sett den barack där två ungdomar bodde i smuts och kyla och hade även godkänt placeringarna.

Det var en 16-åring och en 22-åring som helt nyligen bodde i baracken, tills polisen upptäckte missförhållandena i samband med en utredning.
Då var det inte mer än 12-13 grader i baracken och dörren gick inte att stänga. Det var smutsigt och i köket fanns tomma vinförpackningar och ölburkar.

Elisabet Lexius som är tillförordnad socialchef i Nynäshamn, säger att socialtjänstens personal varit i kontakt med familjen och även sett baracken, innan man beslutade om placeringen.

Däremot hade man inte kontaktat Gotlands kommun, vilket man enligt socialtjänsten är skyldig att göra. Varför ingen sådan kontakt togs är oklart men ska utredas.

Även socialtjänsten i Norrtälje hade sett baracken och ansåg att det var en passande placering för den unge man som skulle till Gotland.
På länsstyrelsen på Gotland känner man inte till det här familjehemmet sedan tidigare.

Reportrar: Karin Brindt och Staffan Fritz/SR Gotland
och Daniel Sundbaum/Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista