Dagspendling möjlig med nya färjorna

Det blir möjligt att åka fram och tillbaka mellan Gotland och fastlandet samma dag, med de nya färjorna som sätts i trafik nästa år. Det framgår av förslaget till nya tidtabeller och priser för gotlandstrafiken som presenterats för trafikantrådet.
Från och med nästa år ska färjan till Nynäshamn gå fram och tillbaka minst två gånger om dagen hela veckan förutom tisdagar. Oskarshamnslinjen ska trafikeras fram och tillbaka åtminstone en gång om dagen. De nya färjorna kommer att vara likadana och tar 1 500 passagerare. Restiden med nya färjan till Nynäshamn blir 3 timmar och 15 minuter och till Oskarshamn 2 timmar och 45 minuter. I den nya tidtabellen föreslås natturer enbart på sommaren - man ska kunna komma in till Visby senast 24:00. Morgonavgången från Visby till Nynäshamn föreslås gå varje dag hela året klockan sju. På grund av godstrafikens kan inte sista avgången från Visby ske för tidigt på eftermiddagen. För alla som är skrivna på Gotland kommer det nästa år precis som idag att vara ett och samma gotlandspris året runt. Snabbfärjan kommer att kosta 169 kronor mot dagens 165, storfärjan 111 mot 105 idag. För personer som är skrivna på Gotland ska det kosta 266 kronor att ta med sig bilen på snabbfärjan och 148 kronor på storfärjan. Trafikantrådet består av representanter från bland annat Destination Gotland, Rikstrafiken, kommunen och länsstyrelsen. Sten-Crister Forsberg på Destination Gotland förväntar sig inga större förändringar i förslaget till trafikantrådet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".