Brutalt regionförslag, anser Rolf K

Ansvarskommitténs förslag till ny indelning av Sverige får hård kritik från Gotlands moderate riksdagsledamot Rolf K Nilsson. 
- Förslaget är värre än jag fruktade, säger han och jämför det med kolonialisternas uppdelning av erövrat land! Brutalt, hänsynslöst och utan känsla! 

Sverige ska enligt förslaget delas in i 6 till 9 län, istället för dagens 21. Länen är geografiskt lika med de regionkommuner, som enligt Ansvarskommittén ska ersätta landstingen.
Gotland bör höra till Mälardalsregionen, tillsammans med Stockholm, Uppsala, Sörmland och Västmanland.

- Om jag var motståndare mot förslaget tidigare, så är det inget mot vad jag är nu, säger Rolf K Nilsson i en kommentar.

Han kallar sig regionalist i grunden, men är grymt besviken över ett förslag som han anser misshandlar hela regionaliseringstanken på det här sättet.

Kommunstyrelsens ordförande, centerns Eva Nypelius är mer återhållsam i sin kommentar.

Enligt henne är det viktigt att slå vakt om självbestämmandet och det ansvar som Gotlands folkvalda redan idag har över de regionala utvecklingsfrågorna.

Hon konstaterar att Gotland redan har ett väl utvecklat samarbete med Stockholm när det gäller hälso- och sjukvårdsfrågor.

När det gäller frågan om statlig styrning i förslaget, ser kommunen positivt på en ökad statlig samordning enligt kommunalrådet Eva Nypelius, som ser fram emot en fördjupad debatt om förslaget under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista