Väskindes vatten kan bli bättre

Snart ska problemet med läckande avloppsvatten i Väskinde kyrkby vara borta.
Kommunen har lagt en halv miljon kronor på att dra nya plaströr inuti de gamla betongrören från 60-talet, och fastighetsägarna håller på och byter ut sina gamla ledningar.

När allt är klart kommer miljö- och hälsoskyddskontoret vänta någon månad innan de kontrollerar en av de brunnar som var mest förorenad.

Problemet med avlopp i brunnarna upptäcktes redan i april av en fastightetsägare som blev magsjuk. Mot slutet av sommaren 2006 var det som värst, och i de sämsta brunnarna fanns då 2 000 bakterier i en deciliter vatten - tio bakterier är nog för att göra vattnet otjänligt.

Strax före jul, redan innan avloppsledningarna började bytas, blev det så lite bakterier i vattnet att det gick att börja tvätta sig med det igen. Och en del har också börjat dricka sitt brunnsvatten, trots att det ännu finns lite bakterier i det.

Att vattnet blev renare mot slutet av året kan enligt Mattias Edsbagge på miljö- och hälsoskyddskontoret bero på att höstens regn har trängt in i den trasiga ledningen och hindrat vattnet från att läcka ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista