Läkaravhopp efter tal om privatisering

En njurläkare som anställts på Visby lasarett drog sig ur när han fick höra att njurmedicinska avdelningen kan komma att drivas i privat regi. Men avhoppet ändrar inte inställningen till privat vård hos majoriteten sjukvårdspolitiker.

Det var i början av januari som sjukvårdspolitiker på Gotland träffade företrädare för läkemedelsföretaget Gambro för att diskutera en lösning på lasarettets svårigheter att anställa njurläkare.

Tanken var att låta Gambro eller något annat företag ta över och driva den njurmedicinska vården och därmed ta ansvaret för rekryteringen av läkare. På så vis hoppades politikerna på en bättre kontinuitet än idag, då patienterna ständigt träffar olika tillfälliga läkare.

Men istället för att lösa problemet med läkarbristen blev alltså effekten av diskussionerna de motsatta. Den njurspecialist som lasarettet, efter idogt sökande hade lyckats anställa, drog sig ur när han fick höra planerna på att lägga ut njursjukvården i privat regi.

Därför finns idag fortfarande ingen fast anställd njurspecialist, trots att det skulle behövas två läkare för att få en bra vård.

Att njurläkaren hoppade av jobbet på grund av oro för privatisering är ingenting som kommer att ändra planerna, säger centerpartisten som är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att driva njursjukvården privat är ingen lösning på problemet att rekrytera läkare, anser vänsterpartisten och sjukvårdspolitikern .

Ulrika Uusitalo Fernholm
Ulrika.Uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista