Inga hemaborter på Gotland

Socialstyrelsen tycker att Gotland borde införa möjligheten för kvinnan att avsluta en medicinsk abort i hemmet i stället för på sjukhus.

På Gotland och landstingen i Blekinge, Halland, Värmland, Dalarna och Gävleborg används inte metoden med hemabort, som enligt socialstyrelsen innebär en mindre belastning för sjukvården och i och med det kortare köer till abortklinikerna. Alla landsting bör införa möjligheten för kvinnan att avsluta en medicinsk abort i hemmet i stället för på sjukhus, anser Socialstyrelsen.

Den medicinska aborten framkallas med hjälp av mediciner (antiprogesteron och prostaglandin) som gör att fostret dör och stöts ut av kroppen, som vid ett missfall.

Totalt utfördes nästan 34 000 aborter före graviditetsvecka 12 under den tid som Socialstyrelsens undersökning omfattar, från juli 2005 till juni 2006. På Gotland gjordes under den perioden 244 aborter innan den tolfte veckan. Av dem var tre fjärdedelar (184) medicinska aborter, som socialstyrelsen tycker alltså borde kunna ha gjorts även i hemmet. De övriga 60 aborterna var kirurgiska.

Samtidigt är väntetiden från tidsbeställning till första läkarbesök på Gotland näst kortast i landet. På Gotland var väntetiden 3,5 dagar mot riksgenomsnittet 6,4 dagar. Kortast var väntetiden i Norrbotten, 2,5 dagar. I både Stockholm, Blekinge, Gävleborg och Jönköping är den maximala väntetiden från tidsbeställning till första läkarbesök tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista