KRAV-slakt av nötdjur upphör på Gotland

Slakteriföretaget Swedish Meats drar ner på sin slakt av KRAV-djur från och med 2003. På Gotland upphör slakten av KRAV-nötdjur, medan slakten av lamm blir kvar. Nötdjuren kommer istället att slaktas konventionellt.
Orsaken är att det köps för lite KRAV-kött i förhållande till produktionen. Enligt Swedish Meats inköpschef Jenny-Ann Sundelöf är överproduktionen 3000 nöt och 3-4000 lamm. Av den totala försäljningen står KRAV-kött för tio procent av lamm och två procent av nöt. På slakterierna i Östersund och Skellefteå kommer KRAV-slakten att upphöra helt. Krav-nöt ska slaktas bara i Uppsala, Linköping, Skara och Kävlinge. Swedish Meats ställer dessutom nya villkor för leveranserna som inte får vara för små. Minst elva lamm/får eller tre nötdjur per tillfälle. Annars kommer djuren att slaktas och avräknas konventionellt. Men även om KRAV-slakten av nöt upphör kommer producenterna att få fortsatt KRAV-ersättning - trots att köttet slaktas konventionellt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".