Flera taxibolag tar inte betalkort

Många färdtjänstresenärer på Gotland kan inte betala sina resor med kreditkort. Det irriterar färdtjänstresenärer på Gotland som inte vill åka omkring med kontanter.

Kommunen sa ju tidigare i år upp färdtjänstavtalet med Gute Taxi och gav istället i uppdrag åt en rad olika taxibolag att köra färdtjänsten, men flera av de nya åkarna har inga kortläsare i sina bilar.

När rullstolsburne Bengt Öslöf skulle åka färdtjänst från Visby hem till Atlingbo förra veckan, blev han nästan utslängd ur färdtjänstbussen när han saknade kontanter och ville betala med kort. 

När kommunen sa upp färdtjänstavtalet med Gute Taxi fick Samres i uppdrag att göra en ny snabbupphandling av färdtjänstresorna som skulle gälla i ett år.

Enligt Samres trafikchef Niklas Najafi väljer de flesta kommuner att inte kräva att de som kör färdtjänst ska kunna ta emot betalkort eftersom det blir dyrare för taxibolagen - som i sin tur tar mer betalt av kommunerna.

Gotlands kommun har gått på samma linje och valt att inte kräva kortläsare av de som kör färdtjänst - trots att de flesta privata taxiresenärer numera ofta kan betala sina resor med kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista