20 nya hus planeras vid Olovs i Öja

Det planeras för 20 permanentbostäder vid Olovs i Öja. Det är mellan Björklunda pensionat och havet. Ett område som i dag är igenvuxet, men där det finns flera fritidshus.

De flesta är positiva till att det byggs permanenthus vid Olovs i Öja. För skolan och servicen i Burgsvik innebär det ett ökat underlag.

Men det finns också tveksamheter. Bostäderna ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp, och det är tveksamt om reningsverket i Burgsvik kan rena mer.

Burgsviken är i dag kraftigt övergödd och fisken dör.

Dessutom är flera av de som bor i fritidshusen i området oroliga. Någon tycker det är sorgligt att ekonomiska intressen ska tillåtas förändra området. Någon tycker att det räcker med tio nya hus och andra vill behålla lugnet och friden i området.

Några av de planerade tomterna ligger också inom strandskyddat område. Men länsstyrelsen anser inte att det innebär att det rörliga friluftslivet påverkas nämnvärt.

Beslut om bostadshusen vid Olovs i Öja väntas tas av byggnadsnämnden i början av sommaren. Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista