Kniv funnen vid utgrävningar i Mästerby

Utgrävningar bekräftar berättelser

De arkeologiska utgrävningarna som gjordes intill Fjäle myr i Mästerby i höstas bekräftar berättelserna om danske Valdemar Atterdags krigståg i trakterna år 1361.
Många av föremålen som hittades kan knytas till medetida strider.

Intresset för historien kring Valdemar Atterdags härjningar på Gotland år 1361 har alltid varit stort hos historikerna. Men det mesta har då fokuserats på striderna i Visby.
Det nya nu är att det är landsbygden som hamnar i centrum och det med besked. För i september var två arkeologiska arbetslag ute och letade fynd i samma område.
Ett av lagen kallar sig Mästerby 1361 och leds av Maria Lingström som samarbetar med Riksantikvarieämbetet och Mästerby hembygdförening.
Bland de föremål som hittades i jorden vid Fjäle myr är delar av rustningar, hästbetsel och skor. Det mest intressanta är den medeltida långkniven som man fann redan den tredje dagen.
Kniven kan ha tillhört en av de femhundra bönder som slogs mot Atterdags över tvåtusen toppmodernt rustade legosoldater.

Men den fråga som gäckat mest är hur stort motstånd landsbygdens bönder kunde bjuda mot Valdemar Atterdag innan han fortsatte till tåg mot Visby.
Berättelserna om slaget i Mästerby säger att det ska ha krävts två drabbningar, men för att bekräfta just det krävs fler utgrävningar.
I april kommer Fjäle myr att gås igenom med metalldetektor och i höst planeras själva utgrävningarna.

Ulrika.Uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista