Dålig tillgänglighet i kyrkan i Gothem

Trots att den medeltida kyrkan i Gothem på Gotland genomgått en omfattande renovering, kunde en rullstolsburen besökare inte ta sig in i kyrkan utan hjälp, vid invigningen före påsk.

Biskop Lennart koskinen tar nu på sig ansvaret för det och säger att det indirekt var hans fel att invigningen skedde innan allt arbete med tillgängligheten var klart.

Kyrkorådet i Gothem uppger att de fortfarande väntar på andra former av statsbidrag.

Biskopen lovar att kyrkan på Gotland i fortsättningen göra allt som går för att hitta praktiska lösningar för att förbättra tillgängligheten vid kommande renoveringsarbeten och att det ska tas med i protokollet vid stiftstyrelsens sammanträde.

Men det är inte så lätt att ordna handikappanpassning av kyrkorna. Det anser Torsten Gislestam, ordförande för Gotlands kyrkor.

- De kyrkoantikvariska bidragen får inte användas till handikappanpassning, och församlingarna har själva inte tillräckligt med pengar för att ordna det, säger Gislestam.

- Och just nu är det många gamla värmeanläggingar som måste bytas ut och det kostar också pengar.

Torsten Gislestam tror att man kan ordna handikappanpassning när det kommer en ny form av bidrag för det 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista