Dispens inte klar för vildrussen på Lojsta

För nu ställer djurskyddsmyndigheten nya krav för att ge dispens från kravet på ligghall för russen på Lojsta hed.

Bland annat vill de att det planteras mer skog för att det överhuvudtaget ska bli någon mer dispens.

Sedan ett par år tillbaka måste utegående hästar ha en ligghall under den kalla delen av året. Men eftersom russen på Lojsta är vilda och vana att gå ute året om och själva söka skydd bland träd och buskar, har Gotlands läns hushållningssällskap ansökt om dispens och också fått det en gång.
Men förra veckan skickade djurskyddsmyndigheten ett brev till dem om vilka krav de ställer för att kunna ge fortsatt dispens.

Djurskyddsmyndigheten vill att hushållningssällskapet gör en särskild skogsplan som ser till att det planteras mer träd som kan ge hästarna skydd mot regn och snö.
Annars kommer det inte att lämnas några förnyade dispenser, skriver djurskyddsmyndigheten som här stödjer sig på en promemoria som skrevs i somras av dåvarande länsveterinären Karin Sternbauer och av kommunens djurskyddsinspektör Sune Liljeström.
Där sa de att djurskyddet på Lojsta hed är tillfredsställande sett över hela året, men att hästhållningen på vintern ändå ”kan och ska förbättras”.
I promemorian skrev de att det måste planteras så kallade ”kjolgranar” som har grenar som går ända ner i backen och som kan ge skydd mot väta, eftersom väta i samband med kyla ”kan hota djurens välbefinnande”.

Problemet för hushållningssällskapet är att de själva inte bestämmer över skötseln av skogen. Det finns fjorton olika skogsägare och de flesta av dem har hittills inte varit intresserade av att plantera gran eftersom det inte skulle vara lönsamt.

Förra året i mars gjorde djurskyddsmyndigheten en inspektion på Lojsta och då påpekade de att hästarna inte tycktes röra sig nämnvärt från foderplatsen och var tvungna att äta snö för att få i sig tillräckligt med vatten. Länsveterinären och djurskyddsinspektören skrev i sin promemoria att det var viktigt att med vatten i närheten av där russen får mat och därför rekommenderade de att utfodringsplatserna under vintern borde flyttas flera gånger för att få hästarna att vistas nära de naturliga vattenkällor som finns.
Dessutom måste miljön vid vattenkällorna ses över, så att hästarna garanteras ett visst vattendjup och inte riskerar att förorena vattnet, skrev dåvarande länsveterinären Karin Sternbauer och kommunens djurskyddsinspektör Sune Liljeström i sin promemoria i somras.
Djurskyddsmyndigheten går på samma linje och kräver samma sak.
Djurskyddsmyndigheten vill också ha nerskrivet möjliga utfodringsplatser och hur den dagliga tillsynen går till.

I morgon fredag kommer Hilding Norrby som representant för Hushållningssällskapet att träffa landshövdingen Marianne Samuelsson och länsstyrelsechefen Thomas Persson för att diskutera hur de ska svara djurskyddsmyndigheten.
Och det är bråttom, för djurskyddsmyndigheten vill ha svaret senast fredag i nästa vecka, den 20 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista