Vamlingbo prästgård utvecklas

I onsdags beviljades Heligholm utvecklingsbolag två miljoner kronor i bidrag från kommunen, pengar som ska användas till ett projekt som kallas Forum Östersjön.

- Vi har tänkt oss i termer av att det ska finnas en fast utställning och att det ska finnas ett auditorium. Vi vill gärna tänka oss att det ska vara en ganska hög tekniknivå det hela och även plats för temporära utställningar, så att det lever hela tiden, säger , ordförande för Heligholm.

Vid prästgården i Vamlingbo finns redan Lars Jonssons museum, trädgården och i ena ladugårdslängan är ett naturum inrättat. Ett ställe som berättar om naturen på sudret, med bland annat strandängar, djurliv och fåglar.

Bolaget har länge funderat över vad man skulle göra med norra ladugårdslängan, som är lika stor som den där naturumet är inhyst. Runt 500 kvadratmeter.
Och nu börjar idén om Forum Österjön att ta form, ett ställe som skildrar Östersjön och det som händer där.
Tanken är att både allmänhet och forskare skall kunna arbeta där.

Igår sa kommunstyrelsens arbetsutskott ja till att ge två miljoner kronor till projektet, tidigare har också Sidas Östersjöenhet bidragit med pengar.
Men för att projektet ska bli av krävs större summor.
- Vi räknar med att det kommer kosta 10-12 miljoner, berättar Jan Larsson.

                                                          Mari.Winarve@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista