Många varv för Hulda-verk

Efter mer än elva år har vindkraftverket Hulda vid Bols i Havdhem på södra Gotland fått bygglov på nytt.
Vindkraftverket har fått byggnadslov i flera omgångar, som varje gång överklagats till högre instans som rivit upp beslutet.

Den långa historien började hösten 1995 när byggnadsnämnden gav bygglov för första gången. Men innan beslutet vunnit laga kraft. överklagades bygglovet och till slut beslutade regeringsrätten att vindkraftverket skulle rivas.

Men efter en ny ansökan beslutade byggnadsnämnden för fyra år sen att ännu en gång ge tillstånd till vindkraftverket. Men också det beslutet överklagades till länsstyrelsen som upphävde det nya bygglovet och tyckte att byggnadsnämnden skulle göra en ny handläggning av ärendet.

Också länsstyrelsens beslut överklagades, men kammarrätten tyckte att byggnadsnämnden faktiskt skulle ta upp frågan om vindkraftverket Hulda vid Bols i Havdhem igen. Och nu säger alltså byggnadsnämnden ja ännu en gång.

Byggnadsnämnden anser att vindkraftverket inte är så störande att det inte ska få bygglov. Men ännu är historien inte slut, för även detta bygglov kan överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista