Avancerad kockutbildning till ön

Till hösten kommer det att starta en avancerad kockutbildning på Gotland. Anledningen är att bristen på yrkeskunniga kockar är mycket stor. Det behövs minst 25 kockar bara till den här sommaren.

-Det är jättesvårt att få tag i kvalificerade kockar till restauranger som behöver lite mer finare matlagning, dom som finns dom stannar inte kvar över vintern och väntar på att sommarsäsongen ska sätta igång, berättar Sofie Jakobsson, yrkesvägledare på arbetsförmedlingen i Visby. 

Arbetsförmedlingen på ön samarbetar med något som kallas för kundtjänst som arbetar nationellt innom arbetsförmedlingen.
Där hittar de kockar som nu blir arbetslösa i Norrland efter skidsäsongen.
Och det behövs alltså minst 25 kockar till ön i sommar.
Sofie Jakobsson, på arbetsförmedlingen i Visby, hoppas att situationen kommer lösa sig.
-Vi får verkligen hoppas det och jag tror det på sikt också. Kanske att en del restauranger får sänka kraven lite på erfarenhet.

Tina Ersson är chef för Arbetsfömedlingen i Visby och enligt henne är situationen värre än vanligt i år.
- Därför har vi tänkt att upphandla en yrkesutbildning till hösten. En påbyggnadsutbildning mot bättre kvalificerade kockar och vi kommer sammarbeta med Mälardalen som det ser ut. Och också med företagarna så vi får den kompetensprofil som man vill ha på kockarna, säger Tina Ersson.
Om man går på gymnasiet och utbildar sig till kock, då är det en förberedande yrkesutbildning. Därefter finns det nästan ingenting och så kommer Grythyttan som är väldigt avancerat.
Är det ett hål, en brist, där i mitten?
-
Ja det kan man ju säga och det är där som vi ser att vi skulle kunna gå in med en arbetsmarknadsutbildning. Att komma mellan den här grundutbildningen och Grythyttan som man kan säga är på högskolenivå, säger Tina Ersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista