Sex tjänster vid räddningstjänsten hotas

Efter flera års underskott måste nu räddningstjänsten på Gotland spara mellan två och två och en halv miljoner kronor. Det är framförallt ambulanshelikopterns dygnetruntberedskap som bidragit till underskottet.

Förra året redovisade räddningstjänsten på Gotland ett underskott på tre och en halv miljon kronor.

Under flera år har räddningstjänsten spräckt sin budget och räddningtjänsten har inte lyckats med sina planer på att sälja transporttjäntser med ambulanshelikopter till fastlandet, vilket skulle kunna ha gett ett tillskott på två och en halv miljon - det vill säga ungefär den summa som räddningstjänsten nu måste spara.

Därför föreslår nu räddningschefen Johan Kallum bland annat att räddningstjänsten minskar sin heltidsbemanning och att räddningsvärnet i Dalhem läggs ner. På det skulle räddningstjänsten spara drygt tre miljoner kronor. Det alternativet skulle enligt Johan Kallum försämra minst för gotlänningarna. Totalt skulle då sex heltidstjänster och 12 brandmän från värnet bort.

Att minska deltidsbemanningen på Gotland skulle också kunna spara upp till två och en halv miljoner kronor. Men förslaget att lägga ner räddningsvärnen i Dalhem och Garda och samtidigt ombilda deltidskårerna i Burgsvik och Fårösund till räddningsvärn skulle enligt räddningschefen göra att 3000 personer får vänta på insatshjälp i över 30 minuter.

Det mest radikala alternativet - som skulle spara drygt två miljoner kronor - är att minska räddningstjänstens nattbemanning i Visby. Men det skulle göra att 10 000 gotlänningar får vänta på hjälp i mer än en halvtimme vid en nödsituation. Visbyborna skulle då få vänta dubbelt så länge som idag på räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista