Ingen dispens för bodar i Ygne

Det blir ingen dispens från strandskyddet för att bygga nya strandbodar vid Ygne fiskeläge. Miljödomstolen går på samma linje som länsstyrelsen och säger nej.

Markägaren Olof Högström fick bygglov hösten 2006 för att ersätta rivna bodar med nya, men länsstyrelsen gav inte dispens från strandskyddet. Det beslutet överklagade han till miljödomstolen men även de säger nej.

Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt tycker att de nya bodarna skiljer sig så mycket från de gamla att det skulle förändra områdets karaktär, och då tror de att folk låter bli att promenerar där. Och meningen med strandskyddet är att bevara allmänhetens möjlighet att röra sig på och omkring stranden.

Till exempel vill Olof Högström ersätta fyra tätt sammanbygda bodar med fristående bodar, och då skulle det mer likna en stugby än ett gammalt fiskeläge. De nya bodarna skulle också ha fönster åt tre håll, och då anser miljödomstolen att bodarna mer uppfattas som enklare fritidshus och det skulle avskräcka folk från att gå in bland bodarna.

Olof Högström har inte överklagat domen. Själv säger han att han istället ska göra en ny ansökan där han anpassar strandbodarna efter miljödomstolens synpunkter. Till exempel ska fönstren på bodarna bli mindre och de nya bodarna ska stå på samma plats som de gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista